Beginpagina / NL

ONTHAAL

Welkom

De 7e Biënnale van Ottignies-Louvain-la-Neuve loopt van 16 september tot 17 oktober 2010. Voor de eerste keer staan de auteurfotografie en gevonden foto’s centraal.
Op het programma: 8 locaties en 20 tentoonstellingen om te ontdekken van Louvain-la-Neuve tot Ottignies, te voet of met de fiets, met de familie of onder vrienden. En dit dankzij een zeer democratische pas!

Familiealbums puilen uit met foto’s die ons laten geloven dat de wereld volmaakt is omdat we er altijd fantastische vakanties onder een stralende zon lijken te beleven. In werkelijkheid weet iedereen dat die beelden die we door de jaren heen verzamelen eigenlijk moeten tonen hoezeer ons bestaan op een begerenswaardig modelleven lijkt. Niemand heeft te lijden onder die propaganda voor huishoudelijk gebruik, des te minder omdat fotografen met een lens op de wereld die rooskleurige clichés genadeloos blijven loochenen. Maar dat betekent niet dat deze amateurfoto’s, buiten de cirkel intimi die er herinneringen aan ophalen, niets anders te vertellen hebben dan wat al geweest is. Ze spreken doorheen de filter van wat wij, hun toeschouwers, persoonlijk hebben meegemaakt. Ze voeren ons eigenlijk terug naar die ervaring en ontsluieren tegelijk ons vermogen om erdoorheen te kijken.

De gevonden foto’s die in deze biënnale centraal staan, moeten ons overtuigen dat elk beeld toebehoort aan wie ernaar kijkt. Kunnen ze ons, geconfronteerd met werken van Belgische en internationale auteurs, ervan bewust maken dat ze naast de wereld zoals ze is, indirect, met kleine toetsen, ons eigen portret schetsen? Verre van de verhoopte perfecte wereld reiken ze ons eigenlijk een spiegel aan.

Jean-Marc Bodson, commissaris van Biennale7

Uitgenodigde kunstenaars

- Patrick Bailly-Maître-Grand
- Philippe Chancel, Arnold Odermatt
- Doug Biggert
- Peter Granser
- Martin Kollar
- Nina Berman
- Beat Streuli,
- Marie Le Mounier
- Maxime Brygo,
- Katherine Longly
- La trocambulante
- Emerging Talents from Belgian schools of photography
- l’Ecole supérieure des Arts de l’image ‘Le 75’,
maar ook internationale kunstenaars zoals Raymond Depardon, Martin Parr, Elliott Erwitt in de collectie Lhoist en tientallen anonieme foto’s.

Locaties

- in Ottignies, Cultureel Centrum, Grange du Douaire, Domaine Provincial du Bois des Rêves
- in Louvain-la-Neuve, Bibliothèque des Sciences, Grand Rue -3, Musée de Louvain-la-Neuve, Forum des Halles, Place Blaise Pascal

- Commissariaat: Jean-Marc Bodson
- Leiding: Vincent Geens
- Coördinatie: Elyane Clesse